Når man studerer, er a-kasse og dagpenge sandsynligvis ikke det man tænker mest på i sin dagligdag. Man har typisk masser andre ting at tage sig til, såsom at være sammen med venner, læse lektier og ikke mindst gå til eksaminer.

Men det er faktisk utrolig vigtigt, at du bruger blot en time eller to på at tænke på a-kasse imens du studerer, da det vil gavne dig rigtig meget i sidste ende.  Lad os nedefor klare, hvorfor det er så vigtig.

Det er gratis som studerende

Ja, som overskriften indikerer, så er det faktisk helt gratis, at blive medlem af en a-kasse mens man studerer. Udbyderne kalder det typisk for gratis studiemedlemskab, og langt de fleste a-kasser tilbyder et sådan medlemskab.

At medlemskabet er gratis betyder helt konkret, at du mens du studerer, ikke skal betale kontingent hos a-kassen. Prisen på a-kassen, som du skal betale hver måned, også kaldet kontingentet, er typisk 400-500 kr., men det skal du altså ikke betale når du er studerende.

For at du kan få dette gratis studiemedlemskab er der dog et par simple krav.  For det første skal du være under 30 år og have bopæl i Danmark. Derudover skal du minimum ét år inden du afslutter din uddannelse melde dig ind i a-kassen. Melder du dig ind for sent, så kan du ikke opnå gratis medlemskab.

Men hvorfor er et gratis medlemskab så vigtigt, når du alligevel ikke bruger det mens du studerer? Det får du svaret på nedenfor.

Du er sikret økonomisk efter studiet

Selvom du ikke har brug for en a-kasse under dit studie, så får du det måske den dag du er færdig og skal ud på jobmarkedet. Hvis du har været gratis studiemedlem har du nemlig ret til, hvis du skulle komme ud til arbejdsløshed efter din uddannelse, at få dagpenge med det samme. Du kan altså uden at have betalt en krone til a-kassen igennem hele dit studie stadig opnå retten til at få dagpenge den dag du er færdig og måske ikke kan finde et job.

Har du ikke har været studiemedlem den du bliver færdig, og ikke kan finde et job med det samme, så kommer du i det man kalder karantæne. At være i karantæne betyder, at du den første måned du er ledig ikke har ret til dagpenge. I praksis betyder det, at du i en hel måned hverken vil få SU eller dagpenge – så få dig meldt ind med det samme, det kan altså godt betale sig!

Råd og vejledning til jobsøgningen samt andre goder

Udover at give dig ret til dagpenge får du også andre goder ved at være medlem af en a-kasse. F.eks. vil du få gratis jobvejledning, og mange a-kasser tilbyder også gratis foredrag, seminarer og endda rabat i forskellige butikker, hvis du er medlem. Der er derfor ingen undskyldning for ikke at få det gjort, så bare kom i gang!

Du kan læse mere om a-kasser og dagpenge på borger.dk.