På dansk skriver vi de fleste sammensatte ord ud i ét, og det giver anledning til en række meget lange varianter. Du kan måske huske som barn, hvor du konkurrerede med vennerne i at finde på det længste ord (som måske i virkeligheden var lidt hjemmestrikket).

Men nu kan du altså få svaret på, hvad det længste danske ord egentlig er.

Danmarks længste ord;

Tag en dyb indånding, for du får brug for masser af luft og koncentration for at sige Danmarks længste ord:

Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode

Fik du fat i den, eller skal vi tage den igen? Special – læge – praksis – planlægnings – stabiliserings – periode.

Det er sammensat af hele seks forskellige ord, som tilsammen danner ét langt og meget mundret ord på hele 51 bogstaver. Det er naturligvis ikke noget, vi går og siger til hverdag, men ikke desto mindre er ordet Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode helt legitimt, og godkendt som Danmarks længste.

Faktisk har ordet holdt fast i sin 1. plads siden 1993, hvor det blev godkendt og foreviget i den anerkendte Guinness Rekordbog. Der har ikke været nogen konkurrenter siden, der har kunne vælte ordet af pinden, og derfor står det der endnu hele 27 år senere. Faktisk kommer det danske ord langt op på listen, hvis man kigger på verdensplan hos de lande, der bruger samme alfabet som os.

Man ville muligvis kunne danne en længere variant ved blot at sammensætte en række forskellige ord på en logisk måde, men der skal altså være tale om et ord, som kan bruges i en professionel sammenhæng.

Derfor kan det ellers populære og berømte ord ”gedebukkebens-overogundergeneral-krigskommandersergentindeø” på hele 54 bogstaver altså heller ikke godkendes. Ordet er godt nok brugt i H.C. Andersens eventyr om Hyrdinden Skorstensfejeren, men anses ikke som et officielt dansk ord.

Udviklingen i den danske ordbog

Sproget er levende i mere end én forstand, og det er altså sådan, at vores sprog hele tiden udvikler sig. Man behøver ikke kigge langt tilbage, før man læser og hører et dansk, som ikke helt er lig det, vi bruger i dag.

Hele tiden kommer nye ord til og optages i ordbogen. Det sker bl.a. som en afspejling af tidens tendenser og de emner, der rør sig i samfundet. Men det er i høj grad også grundet den øgede globalisering og påvirkningen fra udlandet, hvor vi især tager de engelske ord til os. Dem anvender vi enten direkte (såsom lobby og hardware), eller vi oversætter dem til en dansk variant og bruger dem på vores egen måde.

Samtidig falder ældre ord ud af sproget i takt med, at de ikke længere bruges eller er relevante. Det kan være, de er blevet erstattet af et nyt, med samme betydning, eller at de blot ikke anvendes i det danske sprog længere.

Men selvom nye ord kommer til, så er der altså endnu ikke et, der har formået at slå den nuværende rekordholder på 51 bogstaver.