I en verden med enormt mange forskellige sprog findes så mange ord, at det faktisk er umuligt at holde tal på.

Nogle af dem gør sig dog særligt bemærkede ved at være utrolig lange. Men hvad er egentlig verdens længste ord, og hvor ligger Danmark i løbet om rekorden?

Verdens længste ord

På engelsk vælger man i stedet oftere at krone ordet pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis på 45 bogstaver som det længste, da det er det længste ord, der optræder i en anerkendt ordbog.

Ordet dækker i øvrigt for det fulde navn for sygdommen silikose (støvlunger). Efter sigende skulle det tage over 3 timer at udtale det til fulde!

Ingen officiel kåring

Vi må desværre sige, at man ikke officielt har kåret verdens længste ord. Så man kan faktisk ikke give et klart svar på spørgsmålet. Det skyldes, at man på forskellige sprog anvender forskellige alfabeter og måder at danne ord på, og derfor kan det ikke sammenlignes direkte. Derudover er der heller ingen klare regler for, hvilke ord, der egentlig kan komme med i betragtning.

På mange sprog er det tilladt at sammensætte mange ord og sætte forstavelser for, som i teorien kan gentages et uendeligt antal gange. Det gælder f.eks. hvis vi man på dansk taler om en ”tiptiptipoldemor”. Her vil ”tip” i princippet kunne gentages uendeligt.

Også navnene på diverse kemiske stoffer kan opnå mange tusinde tegn i længde. Dette gælder eksempelvis for det officielle navn for proteinet titin, som på engelsk består af hele 189.819 bogstaver. Dette er uden sammenligning det længste engelske ord, men om det kan tælles med officielt, er meget diskuteret.

Det længste ord i Indien

På det indiske sprog sanskrit har man et ord på hele 195 bogstaver, så denne må utvivlsomt lægge sig i spidsen, når vi taler om officielle ord.

Spørgsmålet om verdens længste ord forbliver således uopklaret, og det vil det nok altid være. Der er simpel for stor forskel i sprogenes opbygning til, at det kan afklares.

Hvad er Danmarks længste ord?

I Danmark har vi til gengæld en helt officiel rekordholder for det længste ord. Det er nemlig optaget i Guinness Rekordbog, hvor det har regeret på sin 1. plads siden 1993. Ordet er: speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode og indeholder hele 51 bogstaver. Det er det længste danske ord, der er brugt i officiel sammenhæng.

Til sammenligning kan man kigge på vores naboer i Norden, da deres sprog og alfabet i høj grad ligner vores. Sveriges længste ord indeholder 28 tegn, mens Norges rekord er på 33. Til gengæld sætter Finland en imponerende rekord på hele 61 tegn.