De fleste ved godt at onlinelån ikke ligefrem er den billigste måde at låne penge på. Men hvorfor er det så dyrt og behøver det at være sådan?

I denne artikel kigger vi på en række ting, som du skal holde øje med, når du låner penge på nettet. Ved at holde øje med disse ting og vælge dine låneudbydere med omhu, undgår du skyhøje renter og kan faktisk låne penge relativt billigt.

De samlede kreditomkostninger

Når du låner penge, skal du ikke kigge på variabel debitorrente, ydelse eller noget helt tredje. Det du skal kigge på, er de samlede kreditomkostninger.

I disse omkostninger indgår der nemlig både renter og gebyrer, og du får altså et meget præcist tal for, hvad det koster dig.

F.eks. vil du opleve, at du på et lån til 10.000 kr. kan have samlede kreditomkostninger på 2.000 over 12 måneder. Det betyder altså, at hvis du vil låne 10.000, så koster det dig 2.000 kroner.

Dette er vel og mærke, hvis du overholder dine afdrag og ikke afbetaler over længere tid end først aftalt. Tiden du afdrager over, har nemlig også stor betydning for, hvor dyrt dit lån bliver – mere om det i næste afsnit.

Et sted, hvor du med fordel kan sammenligne lån, netop på baggrund af de samlede kreditomkostninger er på Forbrugerfinans.dk. Her kan du bruge deres forbrugslån oversigt, som giver dig et visuelt overblik over, hvor du får de laveste omkostninger på det samme lån.

Afdragsperioden

Når du søger penge, bør du også tænke godt og grundigt over afdragsperioden.

Jo længere tid du afdrager, jo flere renter betaler du, og jo dyrere bliver de samlede omkostninger. Her er et eksempel på et lån på 10.000 men med forskellige afdragsperioder.

12 måneder (1 år)

Samlede kreditomkostning: 2.412 DKK

48 måneder (4 år)

Samlede kreditomkostninger: 7.407 DKK

Du betaler altså ret meget for at udskyde tilbagebetalingen, og i nogle tilfælde overstiger omkostningerne selve lånet, hvis du venter for længe. Når du ansøger bør du derfor altid vælge en afdragsperiode som du mener er realistisk, men som heller ikke er alt for lang.

De helt korte lån

Hvis du vælger at benytte dig af de helt korte lån, altså dem hvor man skal betale tilbage i løbet af 3-4 måneder, bør du også her overveje, om det overhovedet vil være muligt for dig.

Mange steder kan du f.eks. låne 5000 DKK, men allerede den efterfølgende måned betale 2000 DKK som den første ydelse ud af 4. Her bør du spørge dig selv, om du virkelig kan betale de 2000 allerede i næste måned, bare fordi du mangler 5000 kr. i denne måned!

Hvis du ikke overholder dine ydelser, risikerer du at blive sendt til inkasso og i værste fald meldt til RKI. Så når du låner penge online, så gør det med omtanke og tag hensyn til din egen privatøkonomi.