Mange drømmer på et eller andet tidspunkt om at eje en bolig. Det kan være et hus, en lejlighed, en fritidsbolig eller en andelsbolig. Men der er meget, man skal forholde sig til, når man skal låne penge til en ejerbolig.

Få overblik over lånemulighederneMange ved slet ikke, hvad de kan låne for, og om de i det hele taget kan låne penge. Derfor kan det være en god idé at undersøge sine lånemuligheder, inden man går i gang med de store boligdrømme.

Man kan med fordel benytte sig af MyBankers låneberegner, inden man kontakter sin bank.

Brug en låneberegner og spar tid

En online låneberegner er en smart løsning til dem, der nemt og hurtigt vil finde ud af, hvad de kan låne for. En låneberegner er en digital udregningsmaskine, hvor man indtaster en række oplysninger. Derefter udregner den digitale maskine et estimat af, hvad man kan låne for.

Først og fremmest markerer man, om man er interesseret i lån til ejerbolig, fritidsbolig eller andelsbolig, hvorefter man indtaster boligens pris samt udbetaling. Når oplysningerne er indtastet, udregner låneberegneren en række lånemuligheder, som man selv kan op- og nedjustere i forhold til renter og lånetyper.

Det er dog altid en god idé at rådføre sig med sin bank, så man er helt sikker på, hvad man kan låne for. Det er trods alt dem, der skal låne pengene ud.

Hvilke lån findes der?

Der findes mange forskellige lånetyper med forskellige renter og afbetalingsmuligheder. Overordnet findes der to typer. Et realkreditlån og et banklån. Ved et realkreditlån kan man låne op til 80 procent af boligens pris, mens man ved banklån normalt kan låne op til 15 procent, og derfor vælger de fleste også at optage begge lånetyper.

Desuden kan man optage et lån på forskellige måder. Nogle af de mest almindelige er blandt andet obligationslån, hvor renten er fast. Renten ændrer sig derfor ikke i lånets løbetid. F-kort er et lån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert halve år, og så er der Flekslån-5, hvor renten også er variabel, men den tilpasses kun hvert femte år.

Hvad koster det at låne?

Der er altid en række udgifter forbundet med at optage et lån, og det gælder både for realkreditlån og banklån. Banken forventer ofte, at man som minimum kan betale en udbetaling på fem procent af boligens pris.

Er boligens pris eksempelvis 1,5 mio. kroner, skal man som minimum selv kunne betale 75.000 kr. Derudover skal der betales et lånesagsgebyr, et ekspeditionsgebyr, kurtage og et tinglysningsgebyr, som også er værd at medregne i det store budget.